• Topbelegger Jeff Gundlach is bezorgd over de explosieve stijging van de Amerikaanse staatsschuld, nu rentes langer op een hoog niveau blijven.
  • De obligatiespecialist wijst er ook op dat er een serieuze kans is dat de VS in 2024 in een recessie belandt.
  • Verder denkt de Amerikaanse ‘bond king’ dat de grote techfondsen die dit jaar van de AI-hype hebben geprofiteerd, het zwaar krijgen tijdens een economische neergang.
  • Lees ook: Speculatieve oprisping of ligt er iets moois in het verschiet voor de aandelenmarkt?

De Amerikaanse staatsschuld bedraagt dit jaar zo’n 33.000 miljard dollar. Nu rentes voor langere tijd op een hoog niveau blijven, wordt dat steeds zorgwekkender, volgens topbelegger Jeff Gundlach.

De CEO van vermogensbeheerder DoubleLine, die ook wel de ‘bond king’ wordt genoemd, denkt dat de Amerikaanse economie ergens volgend jaar in een recessie belandt.

In een interview met Yahoo Finance ging Gundlach deze week in op de mogelijke gevolgen van hogere rentetarieven. Die drijven de leenkosten voor de Amerikaanse overheid op, waarbij de staat inmiddels meer dan 1.000 miljard dollar aan rentelasten betaalt op jaarbasis.

Dit zijn de 6 beste citaten uit het interview:

1. Rentelasten van de Amerikaanse staatsschuld

"De reden dat ik me zorgen maak over rentes die voor langere tijd op een hoger niveau blijven, heeft te maken met de overheidsfinanciën van de VS. De rentelasten op de staatsschuld exploderen, omdat veel obligaties die zijn uitgegeven tegen een rente van 0,25 procent tot 0,5 procent aflopen...en dat gaat in een hoog tempo."

Gundlach wijst er hierbij op dat staatsleningen die tegen zeer lage rentes zijn uitgegeven, geherfinancierd moeten worden tegen rentes die tegen de 5 procent liggen.

2. Kleinere bedrijven voelen de pijn van de hogere rente het sterkst

"We hebben een enorm probleem, omdat de rente zo lang laag is geweest. Dat duurde bijna een decennium, maar nu wil de Federal Reserve de rente voor langere tijd op een hoger niveau houden. Kleine bedrijven die vroeger 4 procent rente betaalden op hun leningen, gaan nu naar 9 procent of zelfs 12 procent. Als dat gedurende een langere periode het geval is, krijg je een probleem dat van een andere orde is."

3. Recessie komt eraan in de VS

"De VS komt in een recessie terecht, zo tegen het tweede kwartaal van 2024. De hele economie is ingericht op lage rentetarieven. Nu duidelijker wordt dat hogere rentetarieven niet zonder gevolgen zijn, verliest het idee dat we aan een recessie kunnen ontsnappen echt aan kracht."

4. Begrotingstekort dijt uit tijdens een recessie 

"Het begrotingstekort zal veel, veel problematischer worden in een recessie, omdat er natuurlijk een sterke reactie komt. Er komt waarschijnlijk een inflatoire reactie."

Gundlach verwijst hiermee naar overheidsmaatregelen om een recessie te verzachten, waarbij de uitgaven worden verhoogd en het begrotingstekort toeneemt. Dat zou het Amerikaanse begrotingstekort uiteindelijk kunnen opdrijven van 6 tot 8 procent van het nationaal inkomen, naar 9 procent, denkt de topbelegger.

Een hoger begrotingstekort zou de inflatie kunnen aanwakkeren en de rentetarieven in de tweede helft van 2024 kunnen doen stijgen, volgens Gundlach.

5. Bij hogere rente wordt de staatsschuld van de VS onhoudbaar

"Als het renteniveau over vijf jaar nog tegen de 6 procent aanzit en het Amerikaanse begrotingstekort dan 9 procent van het nationaal inkomen bedraagt ... zou de helft van de belastinginkomsten van de VS naar de rentelast op de staatsschuld gaan. Dat is natuurlijk onmogelijk, aangezien 70 procent van de begroting bestaat uit verplichte uitgaven", aldus Gundlach.

"We komen nu echt bij het moment waar we het allemaal al tientallen jaren over hebben ... de oude rotten dan. Dit is niet een probleem voor onze kleinkinderen, het is niet het probleem van onze kinderen, het is ons probleem."

6. Mijd grote techfondsen

Een groep van 7 grote techfondsen in de VS heeft dit jaar sterk geprofiteerd van de AI-hype en draagt de beursrally van 2024. Het gaat dan om Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, Nvidia, Meta en Tesla. Ook wel The Magnificent Seven genoemd.

"Deze aandelen zullen het zwakst presteren tijdens de recessie. Ik zou ze mijden. Een mandje van gelijk gewogen aandelen lijkt me zinniger. En ik zou beleggingen in Amerikaanse banken mijden", zegt Gundlach.

LEES OOK: Oktober was een lastige maand voor aandelen: zo scoorden grote hedgefondsen zoals Citadel en Millennium